Bedömning av kultur....

Det är någonting som jag verkligen måste ta upp med er. Nobelpriset i litteratur! Eller varför inte kulturkritiker överhuvudtaget.

Nobelpriset i litteratur går alltid till någon som man aldrig har hört talas om. Böckerna är alltid svåra och inte alltid speciellt bra. Även kulturjournalister som ska bedömma hur bra eller dålig en bok/film/skiva är stör jag mig på. De som får bäst betyg är sådär svåra och inte alls speciellt bra. Varför får inte de mest populära författarna de bästa betygen? Liza Marklund är exempelvis en mkt läst författarinna, men hos recensenterna är hon inte allt populär. Det är fult journalistspråk och inte alls välskrivet. Men uppenbarligen är det ju det som folk gillar. Eller? Det är väl en bedrift att skriva så att folk blir intresserade och kan leva sig in i handlingen. Att skriva obegripligt och svårt kan många göra, att skriva gripande kan bara fåtalet göra. Varför kan inte en författare som är uppskattade hos normala människor få litteratur priser. Det är väl det författaryrket går ut på - att gripa människor med sina historier. Men de författarna är inte tillräckligt fina för att premieras.

Det är mkt här i världen som är obergipligt. Den slutgilltiga frågan blir: Går det överhuvudtaget att bedöma kultur?

Eder T

Varför detta smutskastande hela tiden?!

Anledningen till att jag äntligen startade den här bloggen var ett Tv inslag jag såg igår. Jag tror bestämt att det var på Kulturnyheterna. Det var ett inslag som gjorde mig mkt upprörd! En medelålders man påstod att feminister ljuger när de säger att de kämpar för jämställdhet. Jämställdhet handlar om både män och kvinnor dvs man måste jobba för att alla ska ha samma rätigheter. Jag håller helt och hållet med på den punkten och jag kallar mig feminist. Feminism handlar om att båda könen ska vara jämställda dvs det ska inte finnas några könsroller. Det betyder också att feminismen inte bara handlar om kvinnors rättigheter. Men låt oss ändå inse att kvinnors roll i samhället är underordnad mannen. Därmed är det kanske först och främst kvinnors roll vi behöver stärka.

Varför hackar alla alltid på feminismen när det är ojämställdheten vi borde hacka på? Jag tror att det främst handlar om en sak. Låt oss inse att feminismen är ett hot mot dagens maktstrukturer. Männen måste lämna lite plats åt kvinnan i maktens korridorer. Det skapar omedveten eller medveten oro. När någons legitima plats blir hotad känner man sig ifrågasatt. Det är naturligt, men ack så bromsande i jämställdhetsprocessen. Därför smutskastas hela tiden feminismen. Därmed kommer debatten hela tiden handla om hur vi gör oss av med de där galna feministerna ist för om jämställdhet.

Kallar du dig feminist så visar du omvärlden att det inte är okej att ha de könsroller som vi har idag. Väljer du som jag att kalla dig det kan du inte bortförklara ojämställdheten. Debatten har tagit helt fel väg när man bara diskuterar feminismens vara eller icke vara. Är det inte bättre att vi fokuserar på jämställdhetsfrågorna istället för att smutskasta en grupp människor som har insett att könsmaktsordningen inte är riktigt klok. Vare sig du kallar dig feminist eller inte så står frågan fortfarande olöst: Hur uppnår vi jämställdhet på samhällets alla nivåer? Jobba på det istället för att hela tiden hacka på feminismen. Jag är feminist för att jag inser att det finns ett problem och jag vill göra något åt det.

Eder T


Välkommen till min nya blogg!

Det här är bloggen är till för dig som också är trött på att tyst titta på när vägarna svänger åt helt fel håll. Här kommer mina politiska utspel, funderingar och åsikter publiceras. Och vem är jag? Lyssna på vad jag har att säga så får du veta.

RSS 2.0