Sol, promenad, lugn

Hej mina vänner!

I natt fick jag äntligen sova gott efter flertalet sömnlösa nätter. Det gjorde genast humöret bättre kan jag lova. Skönt att åka ut till Åby och gå en långpromenad i naturen och bara njuta av solen. Bara vara här och nu. Diskutera lite politik gjorde vi längs vägen. Men det är ju alltid trevligt och min pappa är så sjukt smart och allmänbildad! Men vi är politiskt sett rörande överrens. Med min retoriska förmåga och min rappa tjäft kryddat med pappas allmänbildning så skulle vi bli den perfekta politikern.

Igår var jag på ABF och lyssnade på föreläsningar om hemlöshet, uppståndelsen till Berns, förändringarna som skett i samhället som ökat klyftorna, utnyttjningen av papperslös arbetskraft osv. Mkt intressant!

Imorgon ska jag försöka ge några yttranden angående situationen i Egypten!

Eder T

God morgon!

Staden sover. Tyst lugn. En kall bris där jag sitter i mitt fönster. Tänder försiktigt en cigg. Blåser in. Lugn. Katterna tittar trött på mig. Spinner. Jag njuter.

God morgon!

Eder T

Att jag aldrig lär mig

Sitter och filosoferar lite hemma hos mina föräldrar. Snart är det dags för handboll och varma mackor. Tur att det inte är jag som ska laga maten. Har jag berättat om mitt försök till att koka bönor i tisdagskväll?

Iaf, jag har massa torra bönor hemma som jag tänkt att jag någon gång ska göra nått med. Kanske egna falafel eller vegbiffar. Men nu har de stått i skafferiet sen jag flyttade in i min lägenhet (snart 2år) utan att jag haft någon kulinarisk inspiration. Mina köksgrejer får inte plats i köket så bönorna måste bort blev min slutsats. Tänkte slänga skiten, men känslan av slöseri svepte mig som en vind. Bestämde mig för att tillreda dem och ha dem i frysen att plocka fram. Vanligtvis ska de välla ett dygn, men jag hoppade över den biten. Tänkte som så att om jag kokar dem i 1tim så behöver jag inte välla. Jovisst, det hade nog funkat om... Stort OM... jag inte hade somnat i soffan. Vet inte hur länge jag sov, men väldigt för länge då jag vaknade av att jag hostade och knappt fick luft. Det var rök i hela lägenheten. Springer fram till spisen, slänger kastrullen i diskhon, öppnar fönstret i ilande fart. Sen går jag fram till kastrullen och tittar på ett lager av kol. Det som ingen någonsin kunnat identifiera som bönor. Fönstret fick stå öppet i ett dygn efter den lilla olyckan, men stanken sitter kvar i allt! Gardiner, soffa, täcken, jackor...Allt luktar en frän doft av bränt. Dessutom lyckades jag träffa gardinen med kastrullen, som brände ett stort hål mitt i. Kastrullen är bara att kasta och jag behöver åka till Ikea för inhandling av nya textiler.

Slutsatser av detta missöde:
- Jag är inte gjord för att laga mat
- Ska det lagas något så bör det ha så kort tillagningstid att jag inte kan gå ifrån spisen
- Min brandvarnare är trasig
- Släng mat med lång tillagning alternativt du inte rört på länge
- Det blir dyrare och värre konsekvenser att stå i köket - köp mat ute kvinna!

Eder T

Man lär sig av sina misstag...

...sägs det, men det sägs ingenting om hur många misstag. Jag är uppenbarligen ganska trög att omprogrammera med tanke på att det krävs rätt många misstag innan det går in. Nu tror jag äntligen att jag har fått koll på min virkning. Kan numera göra fasta maskor, smygmaskor, ökningar och minskningar! Stolt! Blev lite förskräckt när mamma började repa upp min virkning och ifrågasätta hur jag överhuvudtaget lyckats virka en halv älg med enbart smygmaskor. Tydligen är det dessa maskor som ska fästa ihop skiten dvs det blev små knutar som var hur jobbiga som helst att virka sig igenom! men men tanken var god. Och åter till det jag påpekade tidigare idag: vilken ihållighet och tålamod jag har börjat få!

Så virkningen var åter på ruta 1, men börjar man om med ny positivinställning så lär man sig fort att jobba sig tillbaka. Ju fortare man sätter igång igen desto mer minns man vad man lärt sig och hittar strategier för att inte hamna där igen. Sen kan man ju fråga sig varför man måste ha fina uträknade manualer. Men med träning ser man mönster, löser ekvationer innan det blir stora misstag så allt repas upp till ruta 1. Med tiden kanske en liten miss gör att man bara behöver repa upp en maska. Som med livet med andra ord. Se där jag kunde t.o.m få virkning att kopplas till livets gång. I'm on fire!

Eder T

Nya insikter

Jag imponeras av min ihållighet den senaste tiden. Trots att dagarna varit skit så har jag ändå bestämt mig varje dag att börja om med nya tag. Trots att det varit hetsätningar i massor, ignorerande av boendestöd och trötthet som aldrig förr. Men det är på nått vis som att jag har bestämt mig för att det jag kan göra för att min situation ska bli bättre ska jag ge mig fanken på att göra. Det är kanske det som kallas ansvar och insikt? Vissa saker kan jag inte påverka. Att jag pendlar mellan depression, ångest, höga impulser osv försvinner inte. Men jag kan med positivinställning hantera situationen ytterligare en timme, en dag, en vecka. Sen kanske jag lyckas bryta mönstret och kan samla energi till nästa svacka. Att jag faller dit gör faktiskt inte att jag varje gång behöver störta och dra med mig allt ner i botten. Det kommer alltid en ny dag.

Något som är helt nytt för mig är att jag lyckats vända den här deppiga dagen till att bli en ganska fin kväll. Innan har jag alltid varit tvungen att sova en natt för att sedan börja om med en annan inställning. Tänk vad mycket man kan påverka med tankarna. Ett tips är alltså att se varje minut som en ny och tänka efter hur jag vill att nästa ska se ut. Inte att bestämma sig innan för att hela dagen kommer bli skit bara för att den varit det hittills och var det igår. Nya tag hela tiden! Påminn dig om den imponerande kraft och energi du har i dig. Så mkt som lagts på dåligt mående som finns att lägga på att göra något konstruktivt istället för destruktivt.

Ikväll ska jag virka vidare på min älg;) Det är onsdag dvs Kreativ tjejträff!

Eder T

Små saker som förgyllt min dag

Jag har mest sovit den senaste tiden som ni kanske har förstått. Idag tog jag mig dock upp ur sängen och kom iväg till dbt-gruppen. Det var skönt när jag väl var där. Tjejerna får mig alltid på gott humör.

Nu har det städats och gjorts mysigt här hemma - skönt!

Dessutom har jag redan börjat med veckans dbt-läxa. Way to go Tove! Känner mig pepp på att verkligen försöka nu.

En trevlig överraskning som damp ner i brevlådan imorse var NT. Har ingen prenumeration så jag undrade först om den hamnat fel. Men sen ringde mormor och berättade att hon betalt en till mig som en liten överraskning. Jag är superglad för det. Det finns ju inget bättre än att ta en lång frulle och bläddra i tidningen=)

Eder T


Så mkt tankar, måsten och så lite motivation

Det spelar liksom ingen roll vad jag gör. Livet är som ett helvetes ekorrhjul som bara går runt. Det slutar alltid med att man är tillbaka på ruta 1 oavsett. Det är när sånna tankar väcks som man undrar vad meningen med helheten är? Man kanske inte borde tänka så mycket, istället leva i en naiv drömvärld. Visst vore det skönt?

Idag har jag bara legat i sängen.... och då menar jag bara. Gick upp för en timme sen och tog en dusch. Snart dags att ta sömnmedicin och gå och lägga sig igen. Underbar dag... lr inte. Borde verkligen ta mig till affären, äta något och få lite frisk luft innan sängen kallar igen. Men det finns så mkt borden som aldrig uppfylls...

Eder T

Förbannad

Btw... Billström och Bildt riskerar KU-anmälan pga av uttalande angående vår flyktingpolitik, gentemot irakiska flyktingar i synnerhet. Jag är skitförbannad om deras uttalanden stämmer. Återkommer med uppdatering när jag forskat vidare i detta.

Eder T

En kamp jag är villig att ta för min skull

Idag är en bra dag. Tycker att jag måste skriva även när dessa dagar förgyller min vardag. Lyssnar på Lisa Ekdahl och njuter av hur hennes berörande raspiga röst kör rakt in i mitt hjärta. 

Varit hos Shideh på dbt och vi lyckades hitta föklaringar på varför helger, semestertider osv är så jobbiga för mig. Varför jag inte kan hantera lugnet. Kort och gott handar det mycket om kontroll. Känns skönt att få svar. Det betyder inte att dessa tider kommer bli enklare för mig, men det är lättare att jobba på något om man vet varför.

Igår kväll var jag hos My (gammal friidrottspolare). Det var mycket trevligt och inser hur mycket jag saknat mina "friska" vänner. Dock infinner sig en saknad av glansdagarna när jag tränade och tävlade, levde för idrotten. Den identiten är inte längre jag. Men för första gången är det inte längre en smärtsam saknad utan snarare en saknad med många fina minnen. En identitet som jag nu kan lämna bakom mig utan att känna mig sorgsen eller helt vilse. Nu är det dags att finna mig själv, trygghet, identitet som inte är byggd av ett korthus som faller av en liten pust och tar med hela mig i fallet. Jag vet inte vem jag är, men det är något jag ska utforska. Min identitet, mitt jag, min själ, mitt allt. Det må bli en kamp, men den kampen är jag villig att ta.

Eder T

Jag får liksom ingen ordning på mitt liv. Det kan va så förfärligt, det kan va så bra

Periodens låt:
Lars Winnerbäck - Jag får liksom ingen ordning

Lyssnar mycket på svenskt för tillfället, Winnerbäck och Lisa Ekdahl mestadels. Har inte varit så mycket för Winnerbäck förut, men måste säga att texterna är ruskigt träffande ibland.

Just nu sitter jag och känner mig som en valross i väntan på att J ska komma och vi ska äta.

Eder T

Kreativ tjejträff...

... ett mindre "pensionärs-varnings-ord" för Syjunta. Vi, gänget som även tränar vattengympa, har infört även denna aktivitet på agendan. Vi går runt hos varandra och handarbetar över en fika och mycket skratt. Tro det om ni vill men jag har börjat virka och sticka (trodde aldrig jag skulle yttra de orden)!  Och tro det eller ej så har jag gått in med en positiv inställning till det jag hatat sen syslöjden och har fortfarande inte slängt skiten i soporna. En och annan svordom och irriterad uppgivenhet har förekommit, men inte mer än så. Kan rekomendera det här i terapeutiskt syfte som en mindfulness-övning eller en stå-ut-färdighet, för det går inte att tänka på något annat. Dock är det svårt när jag emellanåt darrar som ett asplöv.

Veckan är fullspäckad för att jag just nu behöver aktivitet så jag inte gräver ner mig. Känns dock som jag börjar vända åt andra hållet igen och bli lätt manisk. Ska försöka bromsa upp och tänka efter.

Gruppen i tisdags var väldigt givande och härligt att se tjejerna som var där. Fick mycket tips och det känns verkligen som att jag försöker på riktigt nu även om det varit och kommer vara tungt.

Nu måste jag försöka sova för imorgon är det mycket som sker; boendestöd, ätträning, Fika med grannen, Hälsa på My och se på handboll.

Ha det fint!
Eder T

Vissa grannar vill man bara strypa... nästan iaf

Ibland undrar man om folk har något annat liv än att störa sig på andra. När jag kom hem tidigare ikväll hade jag fått en klagolapp från en granne. För det första så har de inget att klaga på. Visst jag borrade i en vägg mitt i natten för ett halvår sen, men det var verkligen inte meningen. Hade ingen tidsuppfattning då. Annars är jag en perfekt granne. Har i princip aldrig fest, är sällan hemma och när jag är hemma gör jag inte mkt väsen av mig. Men tydligen hade de stört sig på att jag dammsög igår kväll. Sen fick jag ett fint litet PS att jag skulle sluta röka i trapphuset för de var allergiska. Falsk anklagelse! Jag röker aldrig inne! Men däremot gör min andra granne det så skicka en fin liten lapp till henne istället. Bor man i lägenhet får man ta att det kan höras lite ljud i annat fall får man väl bo ute på landet.

Men det som stör mig mest är att de inte ens vågar konfrontera mig. Hade det bara ringt på och sagt igår att dammsugningen störde kunde jag slutat med det. Så kul är det inte. Inte ens en avsändare fanns undertecknat på lappen, men vet ändå vilka grannar det handlar om.

Eder T

Absurdum

Vargjakten är ett stort skämt, ett dåligt sådant. Vi har en hotat vargbestånd och ändå ska det skjutas vargar. Eller som jag vill kalla det mördas vargar. Detta agerande från svensk sida har t.o.m EU-kommissionen reagerat på. Argumentet att man ska skjuta sjuka/svaga individer håller inte enligt mig. Hur i helvete ser man på långt håll att individen i fråga är sjuk. Det är väl knappast så att de får genomgå en veterinärbesiktning innan de avlivas. Eller är det så att jägarna frågar vargarna i fråga hur de mår?

De säger att vargbeståndet ska ökas ändå väljer man att ta livet av dem. Det går inte logiskt ihop i mitt huvud. I årets jakt ska 20 vargar skjutas och närmre 500 jägare har anmält sig till jakten. Inte logiskt heller. Dessutom får man väl räkna med att det kommer pågå en del tjuvjakt. Nae, vet ni vad för mig finns det inget logiskt med hela detta absurdum.

Bojkotta mord på vargar!

Eder T

Det samlas inte damm på den som är ute i blåsväder!

Jag har mest spenderat tid hos mina föräldrar. Försöker hålla mig borta från min lägenhet där det känns som jag kvävs. Det sitter så mkt skit i väggarna. Så mkt destruktiva tankar, handlingar, dåligt mående, rastlöshet och otaliga sömnlösa nätter.

Idag har jag försökt göra något åt situationen. Gick upp från sängen, kravala mig till tv:n och efter mkt om och men började jag med städningen. Skingrat tankarna med stadning, satc, lyssnat på högljudmusik och försökt att inte tänka så mkt.

Ber alla mina vänner om ursäkt för att jag varit dålig på att hålla kontakten, men jag ska jobba på det. Brunnen ska inte grävas djupare nu. Nu ska jag försöka en repstege att klättra mig upp med.

Eder T


Vissen, men kämpar på


Såhär ser mina blommor ut. Döda. Ändå orkar jag inte slänga ut dem. Allt levande i min närhet verkar dö ut och jag bara sitter och tittar på. Känns som det börjar bli dags att aktivt förändra mitt liv. Jag kan inte rädda det som redan dött, men jag kan rädda det som just nu går på konstgjord andning.

Har gjort något som jag borde gjort för längesen. Något som både känns befriande och ångestfyllt. Jag har lämnat ifrån mig mitt förråd med piller. Jag har inte råd att förstöra mer nu. Nu vill jag leva, även om det bär emot ibland. Jag och pillerknaprande är inte längre vänner. Vi är bittra fiender som håller varandra nära men aldrig kommer lyckas bli bästa vänner.

Eder T

Sängen lockar men plikten kallar

Dags att rycka upp sig! Ligga i sängen kan jag göra ikväll.

Dagens tanke eller egentligen gårdagens: Har ni tänkt på att de lägger pålägget i en hög på mitten i alla tv-reklamer för bröd/pålägg. Hur gott är det? Dammigt att äta kanterna på brödet utan pålägg och äckligt att äta en klump med smör i mitten. Vet inte riktigt hur tanken är.

Idag ska det storstädas, köpas badrumsmatta och boka tvättid(Y)

Eder T

Ambivalensens tid

Ursäktar den dåliga uppdateringen, men jag har helt enkelt inte haft möjlighet att koppla upp mig eller orkat dela med mig. Början på 2011 var inte den bästa, men för att se det positivt så kan året bara bli bättre!

Efter en tid på iva och avd 25 börjar jag sakta stabiliseras. Blev utskriven idag och nu börjar det tuffa jobbet att klara av allt hemma. Är fruktansvärt ambivalent till allt just nu så det är kaos i huvudet. Men det var en bra rond idag och känns skönt att veta att jag är välkommen tillbaka till slutenvården om det blir outhärdligt. Ibland undrar jag hur personalen orkar med ett sånt labilt monster som mig. Jag är inte alltid trevlig och lätt att resonera med:S Men det finns vissa guldkorn som hjälpt mig mkt. 

Även dbt-grupp start idag. Jag tror verkligen jag behöver sätta igång med vardagen nu. Denna närmsta tiden ska jag jobba mkt med stå ut-färdigheter. Ska försöka skriva ner några tips i slutet av veckan. Nu är det snart sängdags, vilket innebär att jag klarat en dag till. En timme i taget Tove...

Eder T


RSS 2.0