Hur hade man klarat sig utan sina vänner?

Det är konstigt hur världen ter sig. Hur allt kan förvandlas till kaos på två sekunder. Det är också konstigt hur man skapar kontakter med andra människor som man på förhand aldrig trodde att man skulle dela så mkt med. Det sista som är konstigt är att man har så många som bryr sig när det verkligen gäller. Heder till er alla!

Fredagen blev kanske inte som jag hade tänkt från början. Eller så hade jag tänkt det långt där inne i mitt undermedvetna. Frågan är om det var ett försök eller ett rop? Det vet jag inte. Den kvällen är både suddig och alldeles glasklar. Jag kommer föralltid minnas tre personer från kvällen/natten. Det är Snällmartin som var en riktig hjälte och ställde upp när jag var som mest sårbar. Du vet mer om mig än vad många av mina närmsta vänner gör. Så se dig som en nära vän nu! Min olyckssyster Anna, som alltid finns där med sin trygga famn. Sen var det en mkt speciell person vid namn Mona som viskade några stärkande ord i mitt öra. Det är sådana som ni som alltid gör att man tar sig igenom de svåraste stunderna.

Lördagen blev inte heller som jag hade planerat. Ni som förgyllde min dag då vet vilka ni är. Det betyder mkt att ha vänner som kan ge mig en liten kram då och då. Sånna som ställer upp och tar sig tid när man är som svagast.

Eder T

Skit i scan - bli vegan!

Ni som känner mig vet att jag unviker köttindustrin av andra skäl än att jag tycker synd om djuren. Jag skulle gärna äta djur om det inte vore för att det är slöseri på resurser.

Skrämmande fakta:
Att äta ett kilo nötkött är lika skadligt för miljön som att köra bil i tre timmar och lämna alla lampor i hemmet på under tiden.

För varje kilo producerat kött skapas växthusgaser motsvarande 36,4 kilo koldioxid. Därutöver släpps stora mängder gödningsmedel ut samtidigt som stora mängder energi krävs. Totalt motsvarar det utsläppen från 25 mils bilåkning och 20 dagars oavbrutet användande av en 100-wattslampa. Den här beräkningen inkluderar inte transporter.

En genomsnittlig svensk står för en årlig efterfrågan av 500 djur. Det är 80% för mycket enligt näringsrekommendationer.

Själva djurhållningen resulterar i metanutsläpp, metan är 21 gånger effektivare än koldioxid som växthusgas.

Köttindustrin globalt släpper ut mer än hela transportsektorn tillsammans - produktionen av kött släpper alltså ut mer än alla bilar, båtar, bussar och flyg tillsammans.


När djuren föds upp så används stora mängder växter och vatten. Först måste stora mängder växter odlas som djuren sedan matas med. Mängden kött man får ut innehåller bara cirka 10% av den energi som den ursprungliga mängden växter innehöll. Istället hade vi kunnat äta växterna direkt. Det hade sparat en massa energi och maten hade räckt till betydligt fler människor.

Eder T, som tänker fortsätta sin bojkott och hoppas att fler följer med henne


Rajraj i helgen

Taggar för RÖJ RÖJ RÖJ!!!!:D:D Jag var bara tvungen att skriva det för jag har inte röjt sen den 6:e december!! Wieee:DD Just nu sitter vi och "jobbar" projektarbete. Det känns slitigt.

Eder T


Det rycker i den franska nerven

Vet ni vad jag vill göra? Jag vill åka till Frankrike! Lära mig franska, bosätta mig i typ Nice. Strosa runt på gatorna och bara vara. Sitta på ett café och skriva... skriva... Vara helt lugn inombords medans Amelie-musiken spelas i mitt huvud. Sitta där i min ensamhet och bara skriva. Bara vara mig till fullo. Vore inte det livet?

Je m'apelle Tove et Aujourd'hui ell'aime la vie!

Se där jag kunde pressa fram lite av mina franska kunskaper också!

Eder T, blivande fransyska:D

Morgonpoesi!

Om ni inte har förstått det så gillar jag poesi i alla dess former. Är inte så insatt i poeter, skriver mest eget. Men idag väljer jag att publicera något skriven av en annan, nämligen ingen mindre än Karin Boye. Hon är grym och den här dikten är min absoluta favorit.

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan 
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
                              och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider  -
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra  -
svårt att vilja stanna
                              och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden  -
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
                              som skapar världen.

Eder T, som börjar bli trött på att vakna klockan fyra varje morgon!

It's just boiling in my blood

Jag har bestämt mig och det känns bra, men det vette katten om det borde.

Btw, vår projektgrupp (Team Veggo) rockar järnet. På 2,5timme lyckades vi skriva en mening och kopiera lite papper. Det kallar jag effektivitet! ojojoj.... nu har vi massor att göra i slutet av veckan men så är det när man inte kan fokusera. Idag diskuterades istället Roskilde VS Hultsfred, killproblem och fikades lite på det. En möe fin förmiddag om ni frågar mig.

I helgen blir det RÖJ! Jag har inte varit ute sen den 6:e december så nu är det dags att bege sig ut bland vimmlet igen. Som en sann stjärna! Är så taggad (hihi).... får inte bli övertänd bara. Då slutar det illa;) Det vet vi av erfarenhet.

Just det jag skulle ju ta lite fattigdomstankar... Man pratar om att u-länderna står utanför utvecklingen, men de står inte utanför. De blir fattigare av den. Hela det globala ekonomiska och politiska systemet bygger på att några lever på att andra inte "lever". Ett liberalt marknadsekonomiskt system bygger på att det finns ojämlikheter i samhället. Vi går mot den utvecklingen där människor inte ska vara självförsörjande. Det gör att vi i större utsträckning måste förlita oss på ett offentligt system, vilket skapar stora problem i länder som inte har något fungerande offentligt system. IMF och världsbanken har till världens alla regeringar deklarerat att man ska försöka upprätthålla liberala marknadsekonomiska system i de fattiga länderna. Nedskärningar, avskaffande av subventioner, privatiseringar och utförsäljningar ska förstärka konkurrenskraften och öka den ekonomiska tillväxten. Dock är detta en mycket liberalare politik än i många av de europeiska länderna. Samtidigt som vi är i stort behov av offentliga system så avvecklar vi dem mer och mer. Dessutom är det så att det liberala samhället tillåter höga inkomster och är försiktigt med att beskatta de allra rikaste, vilket leder till ökade klyftor. Det i sin tur leder till marginalisering och att många människor hamnar i en hopplös situation som är omöjlig att ta sig ur. Om vi inte genom det här systemet och den ständiga jakten efter ekonomisk tillväxt lyckas undanröja fattigdom i den rikare delen av världen, varför skulle vi då lyckas i den fattiga? Är det inte bättre att satsa på ett annat system. Ett system med självförsörjning, stor offentlig sektor och social trygghet. Man bör se till säkerställa rätten till gemensamt ägda resurser som jord, vatten, skog m.m. På så sätt skapar det möjlighet för samhällen att använda dem på ett hållbart sätt både ur ekonomisk och miljömässig synpunkt. Vi har inte råd att vänta på att den ekonomiska tillväxten ska sippra ner till de allra fattigaste. Faktum är att vi i den rika världen tjänar på att det är inbördeskrig, misär, miljökatastrofer, orättvis handel m.m. För det är på det sättet vi kan kontrollera världen emedan människor i andra delar av världen kämpar för överlevnad. Med det system vi har idag kan inte alla leva ett drägligt liv... systemet bygger inte på det.


Eder T

"La vie est une cerise
La mort est un noyau
L'amour un cerisier"


RSS 2.0